AKADEMIA KULINARNA – KUCHARZ MENU 2

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
08.07.2019
Czas trwania:
08:00 - 16:00
Dostępność:
wolne miejsca: -4

AKADEMIA KULINARNA – KUCHARZ  Menu 2 

Akademia Kulinarna – KUCHARZ 

W 5 dni nasz szef kuchni przekaże wam wiedzę niezbędną aby pracować jako kucharz w restauracji czy hotelu . Podczas warsztatów zostanie przekazana wiedza teoretyczna oraz zostaną przeprowadzone warsztaty praktyczne według specjalnie skomponowanego menu, dzięki czemu zostanie wykorzystana w praktyce wiedza teoretyczna. Uczestnicy zostaną zapoznani z technikami kulinarnymi  oraz odbędą się ćwiczenia z dekoracji talerzy. Ćwiczenia praktyczne odbędą się na naszym studiu kulinarnym, które jest wyposażone w 12 w pełni wyposażonych stanowisk do indywidualnej pracy. 

PROGRAM KURSU:

I DZIEŃ: Część teoretyczna

  • Obowiązki kucharza na kuchni 
  • Budowa i funkcjonowanie kuchni 
  • Wygląd kucharza jako szacunek do zawodu 
  • Higiena pracowników
  • Budowa kosztu dania 
  • Kalkulacje potraw, FOOD COST
  • Tworzenie karty menu 
  • Zasady komponowania menu okolicznościowego
  • ABC – słownictwa w kuchni 
  •  Systemy Zarządzania bezpieczeństwem żywności (GHP, GMP, HACCP)
  • Krytyczne punkty kontroli
  • Podział tuszy
  •  Podział warzyw 
  •  Alergeny w menu
  • Dieta wegańska

II – V DZIEŃ:

/Część praktyczna- praca w kuchni/

I – przystawki:

  • Tataki z tuńczyka z chutney owocowym. 
  • Ośmiornica SV z sałatką letnią. 
  • Cheviche z łososia z kasza jaglaną. 
  • Tatar z pstrąga z majonezem z oleju lnianego. 
  • Rillet z kaczki podane z kiszonkami i konfiturą z żurawiny. 
  • Club sandwich z krabem I sosem hamburgerowym.
  • Ternia z grillowanych warzyw z humusem z pieczonej papryki.

II – zupy:

  • Krem z pieczonej pietruszki z kasztanami.
  • Krem pomidorowym z soczewicą i jajkiem w koszulce.
  • Kwaśnica z czerwonej kapusty z ogonem wołowym.
  • Krem rakowy z sambalem i sosem aioli.

III – dania główne:

  • steak Chateaubriand z soem bordelaise.
  •         Pieczeń z rostbefu z puree musztardowym i sos
  • holenderskim. 
  •         Gicz cielęca z miętą w warzywach  z polentą z kaszym manny. 
  • Kurczak baby z salsą pomidorową i frytkami domowymi. 
  • Gulasz wołowy z kawą i marchewką z knedlami. 
  • Pęczak stir-fry z indykiem w sosem słodko kwaśnym. 
  • Risotto z jabłkiem i kaszanką w tempurze.

IV – ryby:

  • Dorada pieczona w soli morskiej z salsą verde 
  • Zapiekanka rybna z beszamelem szafranowym. 
  • Roladka z pstrąga w sosie piperade. 
  • Sandacz w sosie z żurki i puree z selera.

V – desery:

  • Tort czekoladowy z sosem malinowym. 
  • Tarta cytrynowa z bezą. 
  • Tort wegański.
  • Fondant czekoladowy z serem pleśniowym. 
  • Lody waniliowe, sorbet czekoladowy, lody z maślanki.
  • Nugat lodowy.
  • Tatar z ananasa z watą cukrową.

Wyślij swoje zgłoszenie udziału w Akademiii Kulinarnej na: rezerwacje@spoonkursy.pl

Warsztaty poprowadzi Adrian Feliks:
ADRIAN FELIKSADRIAN FELIKS – szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem. Właściciel firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska. Swoją wiedzę zdobywał w Belgii, gdzie pracował między innymi pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni, Carlo Didden. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych oraz juror konkursów gastronomicznych. Współpracuje w wieloma restauracjami w zakresie doradztwa kulinarnego obejmującego m.in. kompleksowe przygotowanie lokalu do otwarcia, przygotowanie karty menu oraz organizując i przygotowując kolacje degustacyjne. Brał udział w II edycji programu Top Chef, w którym został wyróżniony stażem w Atelier Amaro przez pierwszego w Polsce zdobywcę prestiżowej gwiazdki Michelin – Wojciecha Modesta Amaro. Swoimi daniami zachwycił również Ewę Wachowicz, która zaprosiła go do swojego programu „Ewa Gotuje”. Wraz z córką gospodarz programu kulinarnego ” Świetny przepis” emitowanego na kanale zoom tv.

Chef Adrian Feliks to wysokiej klasy specjalista, uwielbia gotować i poszukiwać nowych połączeń smakowych, entuzjasta kuchni regionalnych, niestrudzony poszukiwacz unikalnych, regionalnych produktów. Zdeklarowany zwolennik zdrowego, świadomego żywienia. Swoją pasją do gotowania zaraża wszystkich uczestników warsztatów, czym przyciąga coraz liczniejszą grupę osób zainteresowanych  warsztatami, pokazami i spotkaniami kulinarnymi.   Jest przy tym wesoły i bardzo komunikatywny.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.


Podstawą do pełnej rezerwacji jest wpłata 25 % wartości akademii do trzech dni po rezerwacji, w przypadku braku wpłaty miejsce na akademii przepada.

Pomagamy w uzyskaniu środków Unijnych na szkolenia 

skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

To wydarzenie jest już w całości zarezerwowane.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...