AKADEMIA KULINARNA – KUCHARZ 1

Miasto:
Sosnowiec
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
02.09.2019
Czas trwania:
08:00 - 16:00
Dostępność:
wolne miejsca: 13

AKADEMIA KULINARNA – KUCHARZ  1 

Akademia Kulinarna – KUCHARZ 

W 5 dni nasz szef kuchni przekaże wam wiedzę niezbędną aby pracować jako kucharz w restauracji czy hotelu . Podczas warsztatów zostanie przekazana wiedza teoretyczna oraz zostaną przeprowadzone warsztaty praktyczne według specjalnie skomponowanego menu, dzięki czemu zostanie wykorzystana w praktyce wiedza teoretyczna. Uczestnicy zostaną zapoznani z technikami kulinarnymi  oraz odbędą się ćwiczenia z dekoracji talerzy. Ćwiczenia praktyczne odbędą się na naszym studiu kulinarnym, które jest wyposażone w 12 w pełni wyposażonych stanowisk do indywidualnej pracy. 

PROGRAM KURSU:

I DZIEŃ: Część teoretyczna

  • Obowiązki kucharza na kuchni 
  • Budowa i funkcjonowanie kuchni 
  • Wygląd kucharza jako szacunek do zawodu 
  • Higiena pracowników
  • Budowa kosztu dania 
  • Kalkulacje potraw, FOOD COST
  • Tworzenie karty menu 
  • Zasady komponowania menu okolicznościowego
  • ABC – słownictwa w kuchni 
  •  Systemy Zarządzania bezpieczeństwem żywności (GHP, GMP, HACCP)
  • Krytyczne punkty kontroli
  • Podział tuszy
  •  Podział warzyw 
  •  Alergeny w menu
  • Dieta wegańska

II – V DZIEŃ:

/Część praktyczna- praca w kuchni/

I – przystawki:

  • Spring rolls z warzywami I wędzonym kurczakiem 
  •  Tatar siekany z kaparami i anchovies
  •  Filet z wędzonej kaczki z żurawiną i
  •  Tatar ze śledzia z zielonym jabłkiem 
  •  Krewetki w tempurze na sałatce z ogórka zielonego 
  •  Balotyna drobiowa z musem chrzanowym 
  • Mille fueille z ciasta filo z musem z brokuła i sałatką z kopru włoskiego 
  •  Tarta z sezonowych warzyw z sosem z pesto 

II – sałatki:

  • Sałatka z kaszy jaglanej z vinegrettem z pomarańczy 
  •  Sałatka z ziemniaków ze śledziem 
  •  Sałatka Cezar z indykiem
  •  Sałatka z zapiekanego koziego sera, z sosem curry 
  •  Sałatka coleslaw z czerwonej kapusty 

III – zupy:

  • – Krem z zielonego groszku z migdałami 
  • – Rosół królewski 
  • – Żurek na maślance z panierowanym żółtkiem 
  • – Zupa cebulowa z tymiankiem 
  • – Zupa rybna z grzankami i pastą paprykową 
  • – Krem szczawiowy z łososiem wędzonym 
  • – Krem z kalafiora z serem dor blue 
  • – Minestrone z pesto 
  • – Barszcz czerwony z wędzonym żeberkiem 

IV – dania główne:

  • –Pstrąg pieczony z migdałami i sosem bur blanc. 
  • –Łosoś w teriyaki z puree szpinakowym.
  • –Pierś z kurczaka zawiejna z pesto z suszonych pomidorów podane z gnocchi parmezanowe. 
  • –Filet z kaczki z purre z selera i sosem z rabarbaru. 
  • –Wienier Schnitzel z sałatką ziemniaczaną. 
  • –Polędwiczki wieprzowe z panierką ziemniaczaną i sosem musztardowym. 
  • –Rolada wołowa z kluską ciemną i modrą kapustą.
  • –Gulasz węgierski z plackami z kaszy gryczanej i ogórki w miodzie.
  • –Beef Bourguignon ze smażonymi kluskami ze szpinakiem.
  • –Strogonov wołowy z pieczonymi ziemniakami. 
  • –Stek z antrykotu z masłem serowym i ziemniakami konfitowanymi.
  • –Filet bażanta z sosem czekoladowym, puree z marchewki i chutney z maliny. 
  • –Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem. 
  • –Spaghetti carbonara.
  • – Tagliatelle z łososiem wędzonym.

V – desery:

  • – Panna cotta z rabarbarem. 
  • – Tiramisu z ziemią czekoladową. 
  • –Racuchy z jagodami i słonym sosem karmelowym. 
  • – Creme brulee z tymiankiem cytrynowym.
  • – Lody panierowane z pieca. 

Wyślij swoje zgłoszenie udziału w Akademiii Kulinarnej na: rezerwacje@spoonkursy.pl

Warsztaty poprowadzi Adrian Feliks:
ADRIAN FELIKSADRIAN FELIKS – szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem. Właściciel firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska. Swoją wiedzę zdobywał w Belgii, gdzie pracował między innymi pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni, Carlo Didden. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych oraz juror konkursów gastronomicznych. Współpracuje w wieloma restauracjami w zakresie doradztwa kulinarnego obejmującego m.in. kompleksowe przygotowanie lokalu do otwarcia, przygotowanie karty menu oraz organizując i przygotowując kolacje degustacyjne. Brał udział w II edycji programu Top Chef, w którym został wyróżniony stażem w Atelier Amaro przez pierwszego w Polsce zdobywcę prestiżowej gwiazdki Michelin – Wojciecha Modesta Amaro. Swoimi daniami zachwycił również Ewę Wachowicz, która zaprosiła go do swojego programu „Ewa Gotuje”. Wraz z córką gospodarz programu kulinarnego ” Świetny przepis” emitowanego na kanale zoom tv.

Chef Adrian Feliks to wysokiej klasy specjalista, uwielbia gotować i poszukiwać nowych połączeń smakowych, entuzjasta kuchni regionalnych, niestrudzony poszukiwacz unikalnych, regionalnych produktów. Zdeklarowany zwolennik zdrowego, świadomego żywienia. Swoją pasją do gotowania zaraża wszystkich uczestników warsztatów, czym przyciąga coraz liczniejszą grupę osób zainteresowanych  warsztatami, pokazami i spotkaniami kulinarnymi.   Jest przy tym wesoły i bardzo komunikatywny.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.


Pomagamy w uzyskaniu środków Unijnych na szkolenia 

skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

Rodzaj biletu Cena biletu Ilość miejsc
Bilet zwykły
Podstawą do pełnej rezerwacji jest wpłata 25 % wartości akademii do trzech dni po rezerwacji, w przypadku braku wpłaty miejsce na akademii przepada.
1 400,00
Lista rezerwowa 1 400,00

Prosimy o wpisanie imienia i nazwiska osoby/osób uczestniczących w warsztatach, na podstawie których zostaną wystawione certyfikaty. W przypadku kiedy dane będą niekompletne, certyfikaty nie zostaną wystawione.

Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymacie Państwo informację potwierdzającą dokonaną rezerwację wraz z dalszymi instrukcjami. W przypadku braku takiej informacji prosimy o sprawdzenie skrzynki SPAM lub kontakt telefoniczny.


Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...