AKADEMIA KULINARNA – BULIONY, ZUPY, KREMY I WYWARY

Miasto:
CHORZÓW
Prowadzący:
Adrian Feliks
Data:
12.10.2017
Czas trwania:
17:00 - 21:00
Dostępność:
wolne miejsca: 0
Pumpkin Soup prepared for autumn with chicken broth, spices and other vegetables

AKADEMIA KULINARNA – BULIONY, ZUPY, KREMY I WYWARY

W ramach ogłoszonej przez nas Akademii Kulinarnej czyli Wyższej Szkoły Gotowania obejmującej 10 warsztatów, zapraszamy Was do udziału w pojedynczym spotkaniu 😉

Nauczymy się jak przygotowywać różnego rodzaju zupy, kremy, wywary oraz buliony, czyli wszystkie dania w płynie, które nie raz ratowały nas od głodu.
Zupy od wieków goszczą na naszych stołach. My zmienimy tradycyjną zupę w nowoczesne danie.
Bulion natomiast stanowi podstawę wielu dań, a my dowiemy się jak go zabezpieczyć, aby zawsze był pod ręką. Dzięki temu wyczarujecie pyszne danie w 15 minut.

Część teoretyczna:

  • czym zagęścić zupę?
  • klarowanie oraz szumowanie bulionu
  • dlaczego palimy cebulę do bulionu?
  • dobór ilości składników, w celu uzyskania idealnego bulionu
  • jakie warzywa wybieramy do zupy kremu?
  • dlaczego krem, a nie bulion?
  • kremy z pieczonych warzyw
  • dobry wywar podstawą dobrej zupy
  • czym różni się bulion od wywaru?

Część praktyczna:

  • Zupa grzybowa z kluskami lanymi
  • Krem z cukinii z focaccią
  • Rosół z kaczki
  • Kwaśnica z żeberkiem
  • Francuska zupa rybna z grzanką i pastą czosnkową

Warsztaty poprowadzi Adrian Feliks:
ADRIAN FELIKSADRIAN FELIKS – szef kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem. Właściciel firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska. Swoją wiedzę zdobywał w Belgii, gdzie pracował między innymi pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni, Carlo Didden. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych oraz juror konkursów gastronomicznych. Współpracuje w wieloma restauracjami w zakresie doradztwa kulinarnego obejmującego m.in. kompleksowe przygotowanie lokalu do otwarcia, przygotowanie karty menu oraz organizując i przygotowując kolacje degustacyjne. Brał udział w II edycji programu Top Chef, w którym został wyróżniony stażem w Atelier Amaro przez pierwszego w Polsce zdobywcę prestiżowej gwiazdki Michelin – Wojciecha Modesta Amaro. Swoimi daniami zachwycił również Ewę Wachowicz, która zaprosiła go do swojego programu „Ewa Gotuje”.

Chef Adrian Feliks to wysokiej klasy specjalista, uwielbia gotować i poszukiwać nowych połączeń smakowych, entuzjasta kuchni regionalnych, niestrudzony poszukiwacz unikalnych, regionalnych produktów. Zdeklarowany zwolennik zdrowego, świadomego żywienia. Swoją pasją do gotowania zaraża wszystkich uczestników warsztatów, czym przyciąga coraz liczniejszą grupę osób zainteresowanych  warsztatami, pokazami i spotkaniami kulinarnymi.   Jest przy tym wesoły i bardzo komunikatywny.


Wszystkie przygotowane potrawy będzie można skosztować na miejscu jak również podzielić się w gronie rodziny bądź znajomych zabierając je do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

Na zakończenie, po wspólnej degustacji, każdy z uczestników warsztatów, otrzyma certyfikat.
Podstawą otrzymania certyfikatu jest poprawne wpisanie imienia i nazwiska uczestnika warsztatów podczas rezerwacji miejsca na warsztatach.


Chcesz wiedzieć więcej o naszej akademii – KLIKNIJ TUTAJ

lub skontaktuj się z nami
tel. +48 791 234 468
mail: rezerwacje@spoonkursy.pl

Rezerwacje

To wydarzenie jest już w całości zarezerwowane.

Wysłanie zgłoszenia oznacza akceptację regulaminu. regulamin

Mapa

Wczytuję mapę...