Długo mnie nie było, ale już wracam do naszych przepisów! Na nadchodzące zimne dni polecam Wam rozgrzewającą i sytą zupę krem ziemniaczaną z karmelizowanymi jabłkami i rozmarynem.
To tylko ziemniak i kilka składników, a efekt gwarantowany! Zajadają się nią i dzieciaki i dorośli, jest gęsta, słona i słodka jednocześnie.
Pamiętajcie, że najważniejsze to wybrać dobrą odmianę ziemniaków. Ja wybrałem odmianę jell, bo mają dużą zawartość skrobi, dzięki temu zupa będzie bardzo gęsta. Możemy pobawić się naszymi ziemniakami i na przykład zapiec je z solą w piecu, wrzucając potem do naszego garnka, albo ugotować w mleku wymieszanym z wodą. Możliwości jest masa, a nasza zupa za każdym razem będzie smakować inaczej.
Jako dodatek proponuję jabłko smażone z cynamonem i rozmarynem. Jabłko można zastąpić gruszką, śliwką, dynią itd. Zamiast cynamonu możemy użyć kardamonu, anyżu, czarnuszki, owoców jałowca itd. Odmian kremu ziemniaczanego jest mnóstwo! Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia.
A o to i przepis:
180g wędzonego boczku
100g cebuli
1kg ziemniaków
150ml koniaku
3l rosołu
1l śmietany 30%
80g masła
sól i pieprz do smaku
- Boczek, cebulę oraz ziemniaki kroimy w kostkę
- Do garnka wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz
- Dodajemy cebulę i masło, wrzucamy ziemniaki i smażymy około 4 minut
- Podlewamy koniakiem i redukujemy ogień
- Następnie zalewamy rosołem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie
- Na końcu podlewamy śmietaną i gotujemy kolejne 4 minuty
- Całość miksujemy i doprawiamy do smaku
2 jabłka
50g masła
2 łyżki cukru
1/2 łyżki cynamonu
1 gałązka rozmarynu
- Jabłko myjemy i kroimy w kostkę
- Na patelnie rozgrzewamy masło i dodajemy rozmaryn, a następnie jabłka
SMACZNEGO 🙂