15 Gru
2015
Krem ziemniaczany z karmelizowanymi jabłkami i rozmarynem

Długo mnie nie było, ale już wracam do naszych przepisów! Na nadchodzące zimne dni polecam Wam rozgrzewającą i sytą zupę krem ziemniaczaną z karmelizowanymi jabłkami i rozmarynem.

To tylko ziemniak i kilka składników, a efekt gwarantowany! Zajadają się nią i dzieciaki i dorośli, jest gęsta, słona i słodka jednocześnie.

Pamiętajcie, że najważniejsze to wybrać dobrą odmianę ziemniaków. Ja wybrałem odmianę jell, bo mają dużą zawartość skrobi, dzięki temu zupa będzie bardzo gęsta. Możemy pobawić się naszymi ziemniakami i na przykład zapiec je z solą w piecu, wrzucając potem do naszego garnka, albo ugotować w mleku wymieszanym z wodą. Możliwości jest masa, a nasza zupa za każdym razem będzie smakować inaczej.

Jako dodatek proponuję jabłko smażone z cynamonem i rozmarynem. Jabłko można zastąpić gruszką, śliwką, dynią itd. Zamiast cynamonu możemy użyć kardamonu, anyżu, czarnuszki, owoców jałowca itd. Odmian kremu ziemniaczanego jest mnóstwo! Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia.

A o to i przepis:

180g wędzonego boczku
100g cebuli
1kg ziemniaków
150ml koniaku
3l rosołu
1l śmietany 30%
80g masła
sól i pieprz do smaku

  1. Boczek, cebulę oraz ziemniaki kroimy w kostkę
  2. Do garnka wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz
  3. Dodajemy cebulę i masło, wrzucamy ziemniaki i smażymy około 4 minut
  4. Podlewamy koniakiem i redukujemy ogień
  5. Następnie zalewamy rosołem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie
  6. Na końcu podlewamy śmietaną i gotujemy kolejne 4 minuty
  7. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku

2 jabłka
50g masła
2 łyżki cukru
1/2 łyżki cynamonu
1 gałązka rozmarynu

  1. Jabłko myjemy i kroimy w kostkę
  2. Na patelnie rozgrzewamy masło i dodajemy rozmaryn, a następnie jabłka

SMACZNEGO :-)