11 Sty
2016
Curry z czerwonej kapusty z żurawiną i ryżem

W związku ze światowym dniem Wegetarian mamy dla was coś specjalnego. Słynny przepis którym nie pogardzą nawet fanatycy mięs :)

A o to i przepis:

Curry:

0,5 łyżeczki ziarna kolendry

0,5 łyżeczki kminu rzymskiego

3 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki pieprzu kulki

1 szt chili

1 łyżeczka kurkumy

1 kora cynamonu

0,5 łyżeczki imbiru

0,5 łyżeczki soli cytrynowej

  1. Suche ziarna prażymy na patelni.
  2. Następnie wrzucamy do moździerzu i ucieramy .
  3. Dodajemy wszystkie mokre składniki i ucieramy na pastę.

1 główka czerwonej kapusty

1 szt czerwonej cebuli

1 łyżka suszonej żurawiny

1 szt suszonych fig

Soczewica z puszki

1 puszka mleka kokosowego

Ryż jaśminowy

Liście kafiru

1 szt trawy cytrynowej

Sok z cytryny

  1. Pół czerwonej kapusty siatkujemy, a z drugiej połowy wyciskamy sok.
  2. Kroimy cebulę w piórka.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i wrzucamy cebulę oraz kapustę i smażymy.
  4. Dodajemy pastę curry, sok z cytryny i podlewamy bulionem oraz sokiem z kapusty. Gotujemy 10 minut.
  5. Następnie dodajemy figi suszone pokrojone na cztery części i żurawinę.
  6. Gotujemy przez 10 minut, jeżeli bulion wyparował dolewamy go.
  7. W osobnym garnku gotujemy ryż jaśminowy z dodatkiem liści kafiru oraz trawy cytrynowej.
  8. Do naszej kapusty dodajemy mleko kokosowe oraz soczewicę i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.

Doprawiamy do smaku i nakładamy na talerz razem z ryżem.

SMACZNEGO :-)